Įranga, kuri užtikrina aukštalipių saugumą

Darbas aukštyje, kuriuo kiekvieną dieną užsiima aukštalipio darbą dirbantys žmonės yra labai atsakingas ir pavojingas procesas, kuris reikalauja ne tik specialių įgūdžių, bet ir aukštos kokybės aukštalipių įrangos. Tinkamai parinkta aukštalipių įranga ne tik padeda operatyviai teikti pačias įvairiausias aukštalipio paslaugas, bet ir užtikrina aukštalipio saugumą, ženkliai sumažina nelaimingų atsitikimų tikimybę. 

Nors kiekvienas aukštalipio darbas įpareigoja pasirinkti konkrečiai tam darbui pritaikytą įrangą, tačiau tam tikros darbo bei saugos priemonės aukštalipį privalo lydėti kiekviename žingsnyje. Taigi, kokia aukštalipių įranga yra privalomas akcentas kiekvieno aukštalipio darbe?

 

Kokybiškas šalmas – svarbiausia apsaugos priemonė darbui aukštyje

Aukštalipio šalmas – vienareikšmiškai pati svarbiausia ir veiksmingiausia apsaugos priemonė darbui aukštyje. Todėl nusprendus įsigyti naują aukštalipių įrangą, būtent šalmo pasirinkimui reikėtų skirti ypatinga dėmesį ir jokiu būdu nesirinkti pačio pigiausio, abejotinos kokybės varianto. Aukštos kokybės, funkcionalus ir praktiškas aukštalipio šalmas suteikia galimybę jaustis komfortabiliai, gerokai sumažina nelaimingų atsitikimų riziką ir padeda išvengti stiprių traumų galvos srityje. 

Įgyvendinant šalmo pasirinkimo procesus visų pirma reikėtų atkreipti dėmesį į šalmo saugumo rodiklius. Kokybiški aukštalipio šalmai privalo atitikti jiems keliamus oficialus reikalavimus, o geriausiu atveju – juos viršyti. Taip pat reikėtų rinktis šalmą, kuris yra papildytas dydžio reguliavimo funkcija. Šis privalumas suteikia galimybę patogiai reguliuoti šalmo dydį ir nesudėtingai jį priderinti prie individualių poreikių. Jeigu aukštalipių įranga naudojama tiek šaltuoju, tiek šiltuoju metų sezonu, tuomet reikėtų atsižvelgti ir į šalmo temperatūros diapazono parametrus.

 

Saugos virvė – reikšminga aukštalipių įrangos sudedamoji dalis 

Darbo aukštyje veikla taip pat įpareigoja turėti ypatingai tvarias ir kokybiškas saugos virves. Nors saugos virvės pasirinkimą tiesiogiai įtakoja aukštalipio darbo pobūdis, tačiau tam tikrus pasirinkimo kriterijus galima pritaikyti be išimties visoms saugos virvėms.

Visų pirma renkantis saugos virvę reikėtų atkreipti dėmesį į standartines technines charakteristikas, tokias kaip virvės storis ir ilgis. Jeigu aukštalipių įranga, saugos virvė ir kitos apsaugos priemonės dažniau bus naudojamos lauke, tuomet reikėtų atsižvelgti ir į virvės atsparumą temperatūrų pokyčiams bei prastoms oro sąlygoms. Vertėtų prisiminti, jog saugos virvės – aukštalipių įranga, kuri savo techninėmis savybėmis ir panaudojimo galimybėmis labai skiriasi. Todėl reikėtų nepamiršti, jog kiekviena pramoninio alpinizmo veikla dažniausiai įpareigoja pasirinkti vis kitą, individualiai jai pritaikytą saugos virvę.

 

Saugos apraišai – apsauga visam kūnui

Saugos apraišai – dar viena neįkainojamai svarbi apsaugos priemonė darbui aukštyje. Saugos apraišų sagtys ir juostos privalo būti pagamintos iš ypatingai tvirtų medžiagų. Renkantis saugos aprašius taip pat reikėtų atkreipti dėmesį į tvirtinimo elementus. D-žiedai – ypač svarbūs tvirtinimo elementai, kurie padeda įtvirtinti tam tikros padėties darbo poziciją aukštyje, suteikia papildomą apsaugą nuo kritimo.

Jeigu darbai aukštyje bus atliekami sėdint, tuomet reikėtų atsižvelgti ir į diržo sėdėjimo kilpų  išdėstymą. Saugos apraišais ir kita aukštalipių įranga naudojantis uždarose, blogą šviesos pralaidumą turinčiose patalpose reikėtų rinktis specialų apraišą su šviesą atspindinčiomis juostomis.

Darbu aukštyje užsiimantys žmonės turėtų pasirūpinti ir aukštos kokybės karabinais, kritimo sulaikymo blokais ir visa kita aukštalipių įranga, kuri užtikrintų maksimalų darbo aukštyje saugumą. Net ir ilgametę patirtį turintys ir puikiai darbo aukštyje specifiką išmanantys aukštalipiai tikrai nėra apsaugoti nuo netikėtų situacijų, nelaimingų atsitikimų ir įvairių traumų. Todėl kokybiška ir funkcionali aukštalipių įranga – vienintelis racionalus sprendimas, kuris garantuoja ne tik aukštalipio, bet ir aplinkinių saugumą.